EN SON EKLENENLERMANŞET

Suç Duyurusunda Nasıl Bulunulur

Suç Duyurusunda Nasıl Bulunulur

Kendimize veya üçüncü bir kişiye karşı yapılan ve suç niteliği taşıyan eylemlere yönelik olarak hukuki süreç başlatmak sahip olduğumuz haklardan biridir. Suç teşkil eden olaylara karşı şikayette ya da ihbarda bulunmak gerekir. Şikayet, kendimize karşı işlenen suçlara yönelik olarak suç duyurusunda bulunulması; ihbar ise kamu düzenine karşı suç teşkil eden fiilin kolluğa ya da savcılığa bildirilmesini anlamına gelmektedir.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAK İÇİN NE YAPMAK LAZIM?

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızın yanınızda olması koşulu ile sözlü ya da yazılı olarak karakol, jandarma veya savcılık makamlardan birine doğrudan ya da vekil aracılığıyla şikayette ya da ihbarda bulunarak yapılır. Sözlü olarak yapıldığında şikayet veya ihbarınız tutanağa geçirilmek suretiyle işleme alınacaktır. Sözlü olarak yapılan müracaattan sonra tarafınıza suç duyurunuzu içeren bir nüsha tutanak verilecektir.

Yazılı olarak suç duyurusunda bulunmak istediğinizde, bir dilekçe hazırlamak ve olayları sıralayarak şikayetinizi ya da ihbarınızı dile getirmeniz gerekmektedir. Hazırladığınız dilekçeyi ilgili makamlardan birine teslim ettiğinizde suç duyurunuz adına hukuki süreç başlamış olacaktır.
Ayrıca online olarak CİMER üzerinden de vatandaşların şikayetlerini ya da ihbarlarını iletmeleri mümkündür. CİMER üzerinden yapılacak şikayetler ve ihbarlar, yetkili kişiler tarafından ilgili makamlara aktarılmakta ve hukuki süreç başlatılmaktadır.

KARAKOLA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUKTAN SONRA NE OLUR?

Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.

E-DEVLETTEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULUR MU?

E- devlet üzerinden savcılığa suç duyurusu yapılmamaktadır. Bu işlem CİMER aracılığı ile yapılmaktadır.

SAVCILIĞA YAPILAN SUÇ DUYURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR?

Suç duyurusunun ne zaman sonuçlanacağı hakkında kesin bir süre vermek doğru değildir. Şikayet dosyalarına sıra ile bakıldığından dolayı çeşitli kriterlere bağlı olarak minimum 1 ay maksimum 1 yıl içerisinde şikayete konu olan suç duyurusuna bir cevap gelir.

SAVCILIĞA ŞİKAYET DİLEKÇESİ ÜCRETİ NE KADAR?

Savcılığa suç duyurusunda bulunmak ücretsizdir. Kişinin herhangi bir suç duyurusunda bulunabilmesi için bir ücret ödeme gereği bulunmamaktadır.

Suç Duyurusunda Nasıl Bulunulur

Savcılığa suç duyurusu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu