EN SON EKLENENLER

Vasiyetname Nasıl Yazılır

Vasiyetname Nasıl Yazılır

Vasiyetname nasıl uygulanır?

Vasiyetnamenin açılacağı gün mirasçılara ve diğer ilgililere tebligat çıkarılarak davet edilir. Davete rağmen hiç kimse gelmemiş olsa bile vasiyetname açılır.

Sulh hakimi vasiyetnameyi açıp okur ve durumu tespit eden bir tutanak düzenlenir. Hakim, katip ve hazır olan ilgililer tarafından imzalanır (İlgili Tüzük md.36).

Vasiyetname Ölümden Sonra Bozulur Mu? 

Vasiyetname, kanunda belirtilen şekil şartlarına uygun olarak düzenlenmemiş ise vasiyetname iptal edilecektir.

Vasiyetnamenin iptali davası kime karşı açılır?

Vasiyetnamenin iptali davasıiptal sonucunda menfaati bulunan mirasçılar veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Vasiyetname lehine düzenlenen kişilere karşı bu dava açılacaktır.

Vasiyeti kim açar?

Her türlü vasiyetnamenin Sulh Hukuk Hakimliğine bildirimi yapıldıktan sonra mahkeme bütün mirasçıları çağırır ve vasiyetnameyi açar.

Vasiyetnamedeki mirasçılar payları üzerindeki tasarruflarını vasiyetnamenin tenfizi şeklinde yapamazlar. Zira mirasçılara veraset ilamı olan mirasçılık belgesi verilir.

Vasiyetnamenin Tenfizi Davası Kime Karşı Açılır?

Vasiyetnamenin tenfizi davası miras bırakanın tüm yasal ve atanmış mirasçılarına karşı açılır.

Vasiyetname nasıl açılır?

Vasiyetçinin ölümün ardından vasiyetin mahkemeye iletilmesi ile açılan davaya vasiyetin açılması davası denir.

Hâkim vasiyetnameyi açmadan önce miras bırakanın tüm yasal mirasçılarını davet eder. Ancak mirasçıların vasiyetnamenin açılması esnasında Mahkemede hazır bulunmak zorunluluğu yoktur.

Vasiyetnamenin iptali davasını kimler açabilir?

İptal davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bi kısmının iptaline ilişkin olabilir.

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi Nasıl Seçilir?

Miras bırakan bir veya birden çok kişiyi vasiyeti tenfiz memuru olarak atayabilir. Dikkat edilmesi gereken husus, atama sırasında görevlendirilen kişi için bir nitelik aranmazken, göreve başladığında fiil ehliyetine sahip olmasının mecburi olmasıdır.

Vasiyetname olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Noter kararı veya mahkemeler ile alınan vasiyetnameler kısa süre sonra e-Devlet’ten de sorgulanabilecek.

Vasiyetname sorgulama işlemi uygulamaya konulduktan sonra e-Devlet sistemine TC numarası ve şifre ile giriş yapan vatandaşlar Adalet Bakanlığı sekmesinden vasiyetname sorgulama ekranına erişebilecek.

Vasiyet Türkiye’de gecerli mi?

Türkiye‘de vasiyette bulunabilmek için 15 yaşını doldurmuş olmak ve temyiz kudretine sahip olmak gerekir. Vasiyetname sözlü, kendi el yazısı ile veya resmî şekilde yapılabilir. Sözlü vasiyetin ispat kuvveti zordur. Ancak belirli hallerin varlığında bu vasiyet geçerli olur.

Vasiyeti yerine getirme görevlisi nedir?

Miras bırakan, tasarrufunda aksini öngörmüş veya sınırlı bir görev vermiş olmadıkça vasiyeti yerine getirme görevlisi, miras bırakanın son arzularının yerine getirilmesi için gerekli bütün işlemleri yapmakla görevli ve yetkilidir.

Vasiyetname tek taraflı mı?

Vasiyetname ve miras sözleşmesi, şekli anlamda ölüme bağlı tasarruflardır. Vasiyetname; miras bırakanın ölümünden sonra yapılmasını istediği hususları içeren, kişiye bağlı, şekli ve her zaman dönülebilen, miras bırakanın ölümünden sonra sonuç doğuran ve tek taraflı irade beyanını kapsayan bir hukuki işlemdir.

Vasiyetname nereye verilir?

El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere notere, sulh hukuk hâkimine veya yetkili memura bırakılabilir. Açık olarak verilebileceği gibi kapalı da verilebilir.

Kısıtlı kişi vasiyetname yapabilir mi?

Vasiyetnamenin bizzat yapılması gerekmekle birlikte ayırt etme gücüne sahip küçük ya da kısıtlı tek başına vasiyetname yapabilir. Kendisine yasal danışman atanan kişi, yasal danışmanının oyunu almadan vasiyetname yapabilir.

Vasiyetnamenin geçerlilik süresi ne kadardır?

Vasiyetname, Türk Medeni Kanunu’nun 557. maddesinde belirtilen durumlar oluşmadığı sürece geçerlidir. Kişinin yeni bir vasiyetname yazması durumunda eski vasiyetnamesi geçerliliğini kaybeder.

Hukuken geçerli vasiyetname nasıl hazırlanır?

Miras bırakan, arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için miras bırakana verir. Vasiyetname, miras bırakan tarafından okunup imzalanır. Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu