MİRAS HUKUKU

Miras Araştırması

Miras Araştırması

Miras araştırması, ölen kişinin mal varlığını öğrenme açısından önem taşımaktadır. Zira miras bırakanın mirasının, yasal mirasçılar tarafından doğru bir şekilde bilinmesi maddi ve manevi hak kayıplarını engelleyecektir.

Bu bağlamda ölen kişinin tapu kaydı, banka hesaplarında bulunan paralar veya banka kasalarındaki altın, mücevher gibi ziynet eşyalarının varlığı, üzerine kayıtlı taşıtlar gibi maddi anlamda değere sahip mirasa konu taşınır veya taşınmazların doğru araştırılması gerekir.

Miras Araştırması Neden Yapılır?

Miras bırakanın taşınır veya taşınmaz mal varlıklarının tamamının bilinmesi, adil bir miras paylaşımı için gereklidir.

Öyle ki, kimi zaman mirasçılar tarafından vefat eden kişinin mal varlığında bilinmeyen taşınır ya da taşınmaz değerlerin bulunması söz konusu olmaktadır.

Miras bırakan ile mirasçılar arasındaki bağ kimi zaman kuvvetli olmayabilir. Ya da bu bağ kuvvetli olsa bile mirasçılar tarafından ölen kişinin mal varlığı tam olarak bilinemeyebilir. Bu gibi durumlarda miras araştırma işlemi yapılarak mirastan pay alacak kişilerin mağdur olmalarının önüne geçilebilir.

Miras Araştırması Yapmak Önemli Midir?

Miras paylaşımının adil olması, vefat eden kişinin mirasının tam olarak bilinmesi ve mirasçılar arasında hukuksuz bir paylaşımın olmaması adına önemlidir.

Murisin sağlığında yaptığı tasarruflardan mirasçıların saklı paylarına tecavüz olup olmadığı miras araştırması ile öğrenilebilir. Ya da mirastan mal kaçırma (muris muvaazaası) gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı bu araştırma sayesinde ortaya çıkabilmektedir.

Ölen Kişinin Bankadaki Parasını (Banka Hesabını) Öğrenme

Miras araştırma işlemi yapılırken ölen kişinin banka hesapları ve bu hesaplardaki mevduatlar tapu kayıtlarında görünmez. Bunun için miras bırakan kişinin hesabı olan bankaya yazılı başvuru yapılması gerekir.

Miras bırakan kişinin hangi banka ile çalıştığı bilinmiyor ise tek tek bankalara başvuru yapılmalıdır. Diğer yandan banka şubelerinde “kiralık kasa” gibi bilgiler verilemeyebilir. Eğer ölen kişinin kasa kiraladığı altın, mücevher, düğün takıları… gibi değerleri burada muhafaza ettiği biliniyorsa, bu bilgiler bankanın genel merkezinden edinilebilmektedir.

Vefat Eden Kişinin Üzerine Kayıtlı Taşıtların Sorgulanması

Ölen kişinin üzerine kayıtlı araçlar trafik tescil müdürlüklerine, mirasçılık belgesi ile yapılacak başvuru sonucunda öğrenilebilmektedir. Bu süreçte ancak mirasçılar ya da onların hukuki temsilcileri kayıtlı araç sorgulaması için başvuru yapabilir. Kayıtlı araç sorgulaması ayrıca sigorta şirketlerinden de yapılabilmektedir. Şirketler bu bilgiyi veraset ilamı ile yapılacak başvuru sonrası verebilmektedir.

Ölen Kişinin Tapudaki Kayıtlarının Öğrenilmesi

Tapu kaydının sorgulanması, miras paylaşımına ilişkin en sık yapılan işlemlerden birisidir. Mirasçılar veya onların yasal temsilcileri, mirasçılık belgesi ile tapudan sorgu yapabilirler. Bu süreçte tapu sorgusu her zaman sağlıklı sonuç veremeyebilir. Örneğin çok eskiye dayanan tapu kayıtları, tapu sisteminde çıkmayabilir.

Bunun için tapuların arşiv dosyalarının incelenme süreci gibi bir prosedür uygulanmaktadır. Eskiye dayanan tapu kayıtlarının yeni tapu sistemine girişi ile ilgili sorunlar yaşanabilmektedir.

Mirasın Avukat ile Araştırılması

Ölen kişinin mal varlığını öğrenme sürecinde kişiler bir miras avukatından profesyonel destek alabilmektedirler. Bunun bir çok sebebi olabilir. Örneğin yurt dışında yaşayan gurbetçiler vefat eden kişinin Türkiye’deki mal varlığını araştırma aşamasında avukat desteği alabilmektedir.

Miras araştırması uzun soluklu bir süreç olabilmektedir. Kişilerin gerekli prosedürleri doğru şekilde yerine getirmemesi, hukuki anlamda bilgi eksikliği gibi nedenler süreci uzatabilir. Bu gibi durumlarda da mirasın araştırılması bir avukat aracılığı ile yapılabilmektedir.

Ölen kişinin mirasını öğrenme için avukat ile hareket edilmesinin bir diğer nedeni ise kişilerin farklı şehirlerdeki araştırmaları sağlıklı yapamamaları ya da çalışma hayatı sebebiyle buna uzun vakitler ayıramamalarıdır.

Ölen Kişinin Mal Varlığının Araştırılması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ölen Kişinin Türkiye’deki Mal Varlığını Nasıl Öğrenilir?

Yurt dışında yaşayan mirasçılar açısından, miras paylaşımının adil olarak yapılabilmesi için miras araştırma işleminin doğru yapılması önemlidir. Bunun için yazımızda da belirttiğimiz üzere doğru adımların atılması gerekir.

Miras Bırakan Kişinin Banka Hesabı Nasıl Sorgulanır?

Ölen kişinin hangi bankada hesabı olduğu veya ne kadar parası olduğu bilinmiyorsa miras araştırması yapılarak bu bilgiler edinilebilmektedir.

Ölen Kişinin Banka Kasası Nasıl Bulunur?

Etkili bir miras araştırması yapılarak ölen kişinin kiraladığı banka kasası ve bu kasadaki altın, mücevher, senet, hisse senedi, tahvil gibi taşınırlarına ulaşmak mümkündür.

Ölen Kişinin Bilinmeyen Gayrimenkulleri Nasıl Araştırılır?

Murisin (miras bırakanın) bilinmeyen gayrimenkulü olduğuna dair bir endişe var ise miras araştırma işlemi yapılarak, bu gayrimenkullere ulaşılabilir.

Vefat Eden Kişinin Tapudaki Taşınmazları Nasıl Öğrenilir?

Mirasçılık belgesi ile, yasal mirasçılar veya vekalet verilen avukat, vefat eden kişinin tapu kaydının sorgulanması için başvuru yapabilir.

Miras Araştırması

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu