MANŞET

Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir *2023

Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir *2023

Adli sicil kaydı, kişiler işledikleri suçlar hakkında mahkeme tarafından verilen mahkûmiyet kararlarının veya güvenlik tedbirlerinin kaydedildiği bir sistemdir. Halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinmektedir.

ADLİ SİCİL KAYDINDA YER ALMAYANLAR?

  1. Disiplin suçları ve sırf askeri suçlar ile ilgili mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz.
  2. Disiplin ve tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
  3. İdari para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.

ADLİ SİCİL KAYDI NE ZAMAN SİLİNİR?

Adli sicil kaydı ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazının tamamlanması ile resen silinir. Aynı zamanda ceza mahkûmiyetinin bütün sonuçlarını ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık hallerinde de adli sicil kaydı silinir. Ceza zamanaşımının dolması, genel af veya kişinin ölmesi halinde de adli sicil kaydı silinmektedir.

ADLİ SİCİL ”ARŞİV KAYDI ” NE ZAMAN SİLİNİR?

Adli sicil kaydı ile adli arşiv kaydı aynı anlama gelmemektedir. Mahkûmiyet hükümleri önce adli sicil kaydına alınır daha sonra bazı şartların gerçekleşmesi halinde adli arşiv kaydına alınır.

Kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek adli arşiv kaydına alınır ve adli arşiv kaydından da 5 yıl sonra silinir.

Arşiv kaydına alınan mahkumiyet hükmü, TCK dışındaki kanunların ceza mahkumiyetine bağladığı hak yoksunluklarına neden olan bir mahkumiyet ise; cezanın infazından sonra hükümlünün başvurusu ile mahkeme tarafından Memnu Hakları İadesi  kararı verilmişse kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir. Memnu hakların iadesi kararı alınamamış ise kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 30 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir. Bu hüküm nedeniyle ceza mahkumiyetlerinin büyük bir kısmı 15 yıl veya 30 yıl süresince arşiv kaydında kalmaktadır.

Hükümlünün ölmesi halinde veya fiilin suç olmaktan çıkması hallerinde adli arşiv kaydı silinir.

Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir *2023

Stajyer Av. İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu