MANŞET

Ecrimisil Davası - Haksız İşgal Tazminatı 2024

Ecrimisil Avukatı

Ecrimisil Davası – Haksız İşgal Tazminatı 2024

Ecrimisil davasında ne talep edilir?

Ecrimisil, taşınmaz malı kullanma konusunda hak sahibi olan kişinin rızası veya herhangi bir hukuka uygunluk sebebi olmaksızın hakka konu taşınmazın üçüncü bir kişi tarafından kullanılması karşılığında talep edilebilen haksız işgal tazminatı olarak tanımlanabilir.

Ecrimisil en fazla kaç yıllık istenir?

Ecrimisil (haksız işgal) tazminatı davası, beş yıllık dava zamanaşımına tabidir. Söz konusu süre, dava tarihinden geçmişe yönelik işlemeye başlar.

Ecrimisil davalarına hangi mahkeme bakar?

Ecrimisil davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ecrimisil davası, taşınmazın aynına ilişkin bir dava olmadığından Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 6 uyarınca davalının yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesi yetkilidir.

Ecrimisil nasil ispat edilir?

Ecrimisil (Haksız İşgal Tazminatı) Davasında İspat

Her davada ispat önemlidir. Davada taraflar iddia etmiş olduğu vakıaları ispatlamakla mükelleftir. Ecrimisil davasını açan kişi, davaya konu olan taşınmazın haksız olarak işgal edildiğine dair ispatta bulunmalıdır.

Ecrimisil davasında tanık dinlenir mi?

Ecrimisil davalarında tanıklık ancak ecrimisile neden olan olayın vuku bulduğunu ispat etmek için dinlenebilir.

Ecrimisil davası hangi durumlarda açılır?

Haksız işgal tazminatı ismiyle de bilinen ecrimisil davası bir mal ya da taşınmazın sahibi veya idarecisinin rızası olmaksızın kullanılması durumunda talep edilebilen tazminattır. Ecrimisil davası temel olarak haksız işgal nedeniyle zarara uğrayan mal sahibinin zararının giderilmesini amaçlar.

Ecrimisil davası için ihtar şart mı?

Ecrimisil davalarında, haksız işgalci konumunda olan kişiden haksız işgal tazminatı istenebilmesi için ihtarname gönderilmesi şartı bulunmamaktadır. Bu kapsamda işgalcinin, kullanımının haksız olduğunun ispat edilmesi durumunda ihtarname gönderilmeksizin ecrimisil davası açılması mümkündür.

Ecrimisil davası tek başına açılır mı?

Ecrimisil davası tek başına açılabileceği müdahalenin men’i davası ile birlikte ecrimisil talep etmekte mümkündür.

Ecrimisil mirasçılara geçer mi?

Ecrimisil Davası

Mirasa dahil bir taşınmazın, mirasçıların bazıları tarafından kullanılması veya kiraya verilmesi durumunda ecrimisil söz konusu olur. Bu olasılıkta, yani ilgili taşınmazı kullanamayan mirasçılar, mirasta geçmişe dönük kira bedelini ecrimisil davası açmak suretiyle talep edebilirler.

Ecrimisil Nedir, Ecrimisil Talep Edebilme Şartları Nelerdir?

Yargıtay, ecrimisilin talep edilebilmesi için iki şartın gerçekleşmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bunlardan ilki, hak sahibinin zilyetliğinde olan taşınmaz üzerinde haksız işgali gerçekleştiren kişinin kötü niyetli olması; ikincisi ise haksız işgal sonucu hak sahibinin zarara uğramış olmasıdır.

Ecrimisil davası nasıl ispatlanır?

Ecrimisil davasını açan kişi, davaya konu olan taşınmazın haksız olarak işgal edildiğine dair ispatta bulunmalıdır.

Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu?

Ecrimisil bedelinin ödenmesi taraflar arasında herhangi bir sözleşmenin kurulmasına yol açmayacaktır. Yalnızca haksız işgalden kaynaklanan zararı giderecektir. Yani ecrimisil ödeyen kişi, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, hak sahibi olmayacaktır.

Ecrimisilde Faiz ne zaman başlar?

Ecrimisil tazminatı nedeniyle faiz başlangıcı da her dönem sonuna ayrı ayrı faiz işletilerek bulunulacaktır.

Ecrimisil davası kimlere karşı açılır?

Ecrimisil, taşınmaz malı kullanma konusunda hak sahibi olan kişinin rızası veya herhangi bir hukuka uygunluk sebebi olmaksızın hakka konu taşınmazın üçüncü bir kişi tarafından kullanılması karşılığında talep edilebilen haksız işgal tazminatı olarak tanımlanabilir.

Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?

Kendisine tebliğ edilen ecrimisil ihbarnamesinin hatalı olduğunu düşünen ilgili kişi, ihbarnameyi gönderen idareye, tebliğden itibaren 30 gün içinde itiraz dilekçesi vererek düzeltme talebinde bulunabilir. İdare tarafından, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde düzeltme talebi hakkında bir karar verilir.

Hukuki el atmada ecrimisil talep edilebilir mi?

Ecrimisil davası, ayrı bir dava olarak açılabileceği gibi, “El Atmanın Önlenmesi Davası” veya “Kamulaştırmasız El Atma Davası” ile beraber de ecrimisil talep edilmesi mümkündür.

Ecrimisil Davası – Haksız İşgal Tazminatı 2024

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu