MANŞET

Ortaklığın Giderilmesi Davası Avukat 2023

Ortaklığın Giderilmesi Davası Avukat 2023

En çok karşılaştığımız dava çeşitlerinden olan İzale-i Şuyu yani Ortaklığın Giderilmesi Davasını kısaca tüketmek gerekirse;

Öncelik izale kelime anlamı giderek giderme, şuyu ise ortaklık ilişkisidir. Bu itibarla Dava olarak Ortaklığın Giderilmesi anlamında gelir. Bu dava genellikle arsa , apartman daireleri gibi taşınmazların ortaklık konusunda yaşadıkları gözaltına alındında açılır.

Örneğin bir daireye malik olarak 4 hisar olsun. Bu hissarların, söz konusu daireyi birlikte idare etme imkanı yoksa yayılma olan dava ; İzale-i Şuyu yani Ortaklığın Giderilmesi Davasıdır.

İzale-i Şuyu davası Medeni Kanunumuzun 699. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre ” Paylaşma, malın aynı bölüşülmesi veya tartışma ya da büyütmeyla satılarak bedelinin bölüşülmesine yönelik sonuç.

 

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Kim Tarafından, Kime Karşı Açılabilir

Mal üzerindeki ortaklığın sona erdirilmesini her bir ortak talep edebilir. Ortakların kendi aralarında anlaşma sağlanamaması durumunda, ortaklardan her birinin ortaklığına yönelik dava açılabilir.

Ortaklığın sıkıştırma davası, mal üzerinde pay hakkı sahibi tüm ortaklara (paydaşlara) karşı açılmalıdır. Ortaklardan ölen kişi veya kişilerin ölmesi durumunda onlara ait paylar mirasçılarına geçecektir. Bu durumda, dava açılırken ölen eşinin mirasçılarına karşı da açılmalıdır.

 

 

Ortaklığın Giderilmesi Davasını Hangi Mahkemede Açılabilirim?

İzale-i şuyu (ortaklığının muhafaza edilmesi) davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Örneğin, Kadıköy’de bulunan bir konut üzerindeki ortaklığın depolanması için dava açılmasını rica etsek İstanbul Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılması gerekmektedir.

 

 

İzaleyi Şuyu Davası Aşamaları

Taşınır veya taşınmaz mala birlikte malik olan parçaları ortaklığın muhafazasına karar vermek aralarındaki mülkü nasıl paylaşacaklarına ilişkin bir anlaşma yapabilirler.

Anlaşamazlarsa parçalardan biri diğer tüm parçalara bir karışımın bulunduğu bölme boşluğunun çekmeceni mahkemeden talep edebilir.

Yetkili ve görevli mahkemede davayı açan paydaş, ilk aşamadaki dava harcı ve diğer tüm giderleri bitirmek zorunda.

Ancak ortaklık davasından tasarruf mahkemesini kazananı veya kaybedeni olmayan bir davadan ve sonuçtan tüm kesintilerin eşit şekilde etkileneceğinden dava sonunda giderler ve avukat vekalet masrafları tüm harcamalara yani tüm harcamalara payları oranında yüklenir.

Mahkeme ortaklığı iki şekilde giderebilir. İlk yol aynen taksim yolu ile ortaklığın kaldırılmasıdır. Mahkeme mali payları oranlarını bölerek zararlara dağıtır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise ortaklık satış yolu ile giderilir.

 

 

İzaleyi Şuyu Davasında Satış Süreci

Taşınmazın aynen taksim yolu ile paylaştırılamadığı hallerde taşınmaz mal satılır ve geliri hasarları arasında taksim edilir. Satış işlemi mahkemesi değil; icra dairesi ve satış memurları bulunur.

Satış açık arttırma usulü ile yapılır. Paydaşlar satışlarının ortaklar arasında yapılmasına karar verebilirler. Bunun için oybirliği gerekir. Bu durumdaki satış yalnızca ortaklar arasında yapılır.

 

 

Ortaklığın davasında sadece satış istenebilir mi?

Paylı veya elbirliği ofisleri şeklindeki boyamalı taşımazlar da ortaklığın uzaklaştırma amacıyla açılan davalara izale-i şüyu ( bileşimin biriktirme ) davası denir. Kat bürolarına çevrilmek suretiyle ortaklığın kaldırılması mümkün değil ise satış yolu ile ortaklığın saklanması istenebilir.

 

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Satış Usulü

Taşınmazın ödemenin anlamsız nitelikte olması halinden biriktirme çantası temizleme işlemi ile devam eder. Ortaklığın sıkıştırılması davası satış usulü açık artırmadır.

Taşınmazın satışına karar verildikten sonra mahkeme, İcra İflas Kanunu gereğince satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bir memur tayin eder

. Taşınmazın satışı için iki açık belirlediğini belirlediği ve hareketsiz satış afişi 50 binin üzerinde tiraja sahip olan bir gazetede ya da internet üzerinden yayınlanır.

 

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Aynen Taksim

Davacının ortaklığın biriktirme çantası ile benzeri taksim talep etmesi halinde mahkeme öncelikle ilgili mülkün buna uygun olup olmadığını inceleyecektir. Malın paylarının denkleştirilemediği parçaları eksik parçaya para çıkarmaya karar verilmesi mümkündür.

Ancak ortaklardan yararlanma ortaklığın toplama dosyası ile satış yollarına başvurması halinde mahkemenin aynı taksim edilemediği yönlendirmesini bir sürerek satış kararı vermesi mümkündür.

 

 

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASININ KİME KARŞI AÇILIR?

 

Ortaklığın hapsedilme davası, davacıların dışında kalan dosyaları aleyhine açılır. Bütün bütünlüğünün davalı olarak bağlantısı. Ortaklığın davalarında, usul kanununun diğer davalarda içerdikleri hükümler yoktur.

Her paydaş payının bir kısmında hakka sahip oldukları şeklin kullanılmayan davaya dahil edilmeleri gerekmektedir. Bu giderleri ki bu tür davalarda, davalının mahkûm olması hali bahse konu çıkma, mahkeme masraflarının paylar bölümlerinin tamamına ait olması esası konmuştur.

Ortaklığın yargılama davasının davalıları konu taraf teşkilatıdır. Paydaşların kimi sağ kimi ölü olup ölmüşlerin mirasçılarının kimler olduğu bilinmez. Paydaşların kimlerin olduğu ve ödeme miktarları taşınmaz mallarda ancak tapu kaydı ile tespit edilir. Davalı olarak göstermeyenler varsa onların davaya dahil edilmesi gerekir.

Tapuda paydaş olmayan kimsenin davaya dahil edilmesi mümkün değildir. Başkasının arsasına kaçak inşaat yapan kişilerin arsasının aynı ile ilgili montajı davaya katılmaları gerekmez.

Tapunun beyanlar hanesine miktar fazlası Hazineye ait şerhi varsa bu şerh Hazineye memurları hakkı bahşetmesinden Hazinenin davaya dahil edilmesi gerekmez, taşınmaz bu şerhle birlikte satılır.

Yine tapuda paydaş olmayan 3. şahsa ait ev veya ağacın meşruhatının bulunması onların davalı olarak genişliğini hacmi. Onlar dilerlerse satıştan sonra tapu hatıralarını aleyhine sebepsiz zenginleşme haklarına göre alacak dosyasını açabilirler.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu