MANŞET

Pasaport Tahdit Kaldırma 2023

Pasaport Tahdit Kaldırma 2023

5682 sayılı Pasaport Kanunu Nedir?

Madde 1 – (Değişik: 19/6/1984 – KHK 240; Aynen kabul: 7/11/1984 – 3073/1 md.) Türk vatandaşları ve yabancılar İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tayin olunan yolcu giriş – çıkış kapılarından Türkiye’ye girip çıkabilirler.

Pasaport hangi durumlarda iptal olur?

6749 sayılı Kanunun 5. maddesi kapsamında yalnızca kamu görevlilerinin değil, kamu görevlisi olmayanların da suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle pasaportlarının iptal edilebildiği anlaşılmaktadır.

Pasaport İptali Nasıl Kaldırılır?

İl veya ilçenizdeki valilikteki OHAL bürosuna gidin.
Pasaport iptali sonrası size verilen pasaport tebliğ tebellüğ tutanağının bir fotokopisi, kimlik fotokopisi ve dilekçeyi oradaki ilgili görevliye teslim edin.
Bir hafta sonra OHAL bürosundan, dosyanızın il emniyet pasaport şubeye gönderildiğine dair numarayı isteyin.
Bu numara ile ilgili emniyet müdürlüğüne gidip pasaportunuzun iptal, zayi, tahdit konularındaki günce durumunu öğrenebilirsiniz.
Eğer hakkınızda o ana kadar tahkikat yapılmışsa, pasaportunuzu alabilirsiniz, aksi takdirde maalesef beklemek zorundasınız.

Hukukta tahdit ne demek?

Tahdit; çevresini daraltma, sınır koyma, sınırlama, kısıtlama, çevreleme anlamına geliyor.

Pasaport tahdit nedir?

Tahdit, kelime anlamı olarak sınır koyma, kısıtlama anlamlarına gelmektedir. İdare tarafından gerçekleştirilen pasaport tahdidi işlemi, pasaport sahibi kişinin pasaport kullanımının sınırlanması, kısıtlanması sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Pasaport Tahdit Nedir Nasıl Kalkar ?
Tahdit Nasıl Kalkar?

Tahdit işlemi, idare tarafından, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 22. maddesine dayanılarak yapılmakta olup, yurtdışına çıkışı mahkeme kararıyla sınırlananların pasaportlarına uygulanacak tahdit işlemleri dışında, idarenin ilgili hükme dayanarak uyguladığı tahdit işlemleri bu maddede düzenlenmiştir.

Bu tahdit işlemi bir idari işlem olup, işlemin iptali için İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılabilecektir.

Pasaportu veren makam neresidir?

Talep edenin mensup bulunduğu makamın yetkili amirinin başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığınca verilir, Bu nev’i pasaportlar aynı şart dahilinde İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de verilebilir.

Hükümlüler pasaport alabilir mi?

Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor.

Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil. Bunlar yalnızca yargıda devam eden davaların sonuçlanması durumunda pasaport alabilirler.

Pasaport Tahdit Kaldırma ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz. Instagram hesabımızda güncel hukuki paylaşımları yaptığımız gibi blog sayfamızdan da güncel haber ve yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu