MANŞET

Eşimden Hangi Durumlarda Nafaka Talep Edebilirim

Eşimden Hangi Durumlarda Nafaka Talep Edebilirim

Nafaka; taraflardan birinin boşanma nedeniyle yoksulluğa düşmesi yüzünden, geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak talep edebileceği ödeme olarak tanımlanabilir.

Kanun’da, belirtilen şartların sağlanması halinde birden çok nafaka çeşidi düzenlenmiştir. Boşanma davasında üç farklı nafaka çeşidi vardır: Yoksulluk Nafakası, Tedbir Nafakası ve İştirak Nafakası. Nafaka çeşidine göre nafakanın hangi durumlarda talep edileceği de değişecektir.

İlk olarak, boşanma nedeniyle evlilik birliği içerisinde sürdürmüş olduğu hayat standardı boşandıktan sonra standardın altına düşecek olan ve evlilik birliğinde diğer eşten daha az kusurlu olan eş, diğer eşten Yoksulluk Nafakası talep edebilir. Yoksulluk Nafakası, boşanma davası ile birlikte de talep edebilir iken ayrıca boşanma davası kesinleştikten sonra da en geç 1 yıl içinde istenebilir.

Nafaka şartları nedir?

Nafaka, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın, diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak isteyebileceği ödemedir. Yoksulluğa düşecek eşe bağlanan nafakada kusur şartı aranmaz. Yani yoksulluğa düşecek eşe, nafaka bağlanması için nafaka yükümlüsünün kusurlu olması şart değildir.

3000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir?

Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 3000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır. Bu tutar %60 oranına kadar gelir durumu ile bağıntılı olarak yükselebilecektir.

Boşanmada nafaka miktarı nasıl belirlenir?

Boşanma davası sürecinde ve sonrasında nafaka tutarı tarafların sosyo-ekonomik düzeyi dikkate alınır, tutar kişinin gelir düzeyine göre belirlenir. Karşı tarafın ödeyemeyeceği bir tutarın nafaka olarak belirlenmesi Türk Medeni kanunu kapsamında mümkün değildir.

Hangi durumlarda nafaka verilmez?

Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadınlar, nafaka alamazlar.

Asgari ücretle çalışan ne kadar nafaka öder 2021?

Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2021 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 200-800 TL diyebilmemiz mümkündür.

Boşanma Davası Açmadan Nafaka Alabilir Miyim?

Nafaka talep ederek nafaka davası açabilmek için boşanma davası açmak şart değildir. Eş, evlilik birliğinin getirdiği yükümlülüklerini yerine getirmiyor ise diğer eş evlilik birliği sona ermeden ya da boşanma davası açmadan da nafaka talep edebilir ve nafaka davası açabilir.

Eşim Nafakayı Ödemiyor, Ne Yapabilirim?

Mahkemece ara karar ya da nihai karar ile hükmedilen nafaka, ödenmemesi halinde icra takibine konu edilir. Nafaka alacaklısı, yapılması gereken ödeme için icra takibi yapma hakkına sahiptir. Nafakayı ödemeyen eşe karşı yapılacak tek bir icra takibi ile önceki ödenmeyen nafakalarla birlikte aylık işleyecek nafakalar da talep edilebilir.

Nafaka Ödememe Cezası Nedir?

İcra İflas Kanunu’nun 344. maddesinde nafaka yükümlüsünün, nafaka ödenmemesi halinde tazyik hapsine mahkûm edileceği düzenlenmiştir. İcra Ceza Mahkemesinde yargılanan nafaka borçlusu, nafaka alacaklısına ödemesi gereken nafaka borcunu ödemediği anlaşıldığında üç aya kadar tazyik hapsi ile cezalandırılacaktır. Tazyik hapsi: seçenek yaptırımlara çevrilmeyen, ön ödeme uygulanmayan, şartla salıverme hükmü uygulanmayan bir hapis cezasıdır.

Nafaka ödeyemiyorum çalışmıyorum ne yapmam lazım?

Bunun için ilgili kararın icraya konulmuş, nafaka borçlusuna icra yoluyla takip başlatılmış olması gereklidir. Eğer bu takibe rağmen nafaka gerekli sürede ödenmezse, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesine şikayette bulunulmalıdır.

Kadın evlenince çocuğun nafaka kesilir mi?

Eşinizin resmi olarak evlenmesiyle birlikte nafaka yükümlülüğünüz kendiliğinden kalkmaktadır. Eşinizin nüfus kaydını çıkarttırarak, nafakanın alınması için yapılmış icra dosyasına talepte bulunarak takibin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

Kim nafaka alamaz?

Boşanma sonrası yoksulluk nafakası alamayacak olan kişiler; Resmi olarak evli olmasa da fiili olarak başkası ile evli gibi yaşayan kişiler. Belirli bir gelire sahip, boşanma sonrası yoksulluk çekmeyecek kişiler. Maaşı, aylık geliri, dul aylığı, emekli maaşı,yaşlılık maaşı gibi düzenli gelire sahip kişiler.

Eşimden Hangi Durumlarda Nafaka Talep Edebilirim?,
Boşanma Davası Açmadan Nafaka Alabilir Miyim?,
Nafaka Sadece Kadınlara Mı Verilir?,
Boşanan Her Kadına Nafaka Verilir Mi?,
Boşanma Davası Devam Ederken Nafaka Talep Edebilir Miyim?,
Çocuğum İçin Nafaka Talep Edebilir Miyim?,
Nafaka Ödememek Suç Mu?,
Nafaka Ödememe Cezası Nedir?,
Erkek Hangi Hallerde Nafaka Ödemez?,
Nafaka Ödememe Suçundan Hapse Giren Kişi, Nafakayı Ödeyince Hapisten Çıkar Mı?,
Nafaka Ödememe Suçundan Hapse Giren Kişi, Nafakayı Ödemezse Ne Olur?,
Evlilik Dışı Doğan Çocuğum İçin İştirak Nafakası Talep Edebilir Miyim?,
Eşim Nafakayı Ödemiyor, Ne Yapabilirim?,

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu