MANŞET

Evlilik İzni Kaç ün 2023

Evlilik İzni Kaç Gün 2023

Özel sektör çalışanlarında 3 gündür. İzin tarihi nikah tarihi yada düğün tarihinden başlatılır. Bu tarihlerin hafta sonuna yada resmi tatile gelmesi izin tarihlerini değiştirmez.

Evlilik izni nedir?

Evlilik mazeret izni ya da düğün izni olarak da adlandırılabilen evlilik izni, bir iş yerine bağlı olarak çalışan çalışanın evlenmesi halinde kullanabildiği bir izin türüdür. İşçinin evlenmesi halinde o ay içerisinde ücretinden herhangi bir kesinti yapılmadan ödemesi gerçekleşir. Evlilik izni, bir mazeret izni çeşididir.

Evlilik izni, İş Hukuku çerçevesinde 2. ek madde ile düzenlenir. Kanunda belirtilen izin süreleri asgari sürelerdir. İşveren inisiyatifi doğrultusunda bu süre uzatılabilir ancak kısaltılamaz.

Evlilik izni kaç gündür?

İş Kanunu yıllık izinleri düzenlediği gibi bazı özel durumlar için işçilere mazeret izni hakkı da tanımaktadır, bu haklardan biri de sıkça karşımıza çıkan Özel Sektörde Evlilik İzni hakkıdır. İşçi evlilik durumunda ücretinden kesinti yapılmadan 3 gün mazeret izni kullanabilmektedir.

“İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verir.”

Evlilik izni ne zaman kullanılır?

4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin işçinin evlenmesi sebebi ile kullanabileceğini ve süresini belirten bir çerçeve çizer. Ancak kanunda evlilik izninin alınabileceği zaman tam olarak belirtilmemiştir. Bu sebeple evlilik izni almak isteyen bir çalışanın izninin tam olarak hangi tarihte başlayıp biteceği konusu, işçi ve işveren arasındaki anlaşma ile belirlenir.

Evlilik izni evlilikten önce alınabilir mi?

Evet. Evlilik gerekçesi ile alınan mazeret izni, işçi evlendikten hemen sonra alınabileceği gibi evlilikten hemen önce de alınabilir.

Bir işçi birden fazla kez evlilik izni kullanabilir mi?

İşçi birden fazla kez evlilik yapmış olabilir. Böyle bir durumda işçi, yaptığı her evlilik için 1 kez olmak koşulu ile evlilik mazeret izni hakkını kullanabilir.

Evlilik izni yıllık izinden düşer mi?

Hayır. Evlilik izni, yıllık izinden farklı bir izin türü olduğu için kullanılan evlilik izinleri yıllık izinden düşülmez.

Konuya ilişkin arama etiketleri

özel sektör evlilik izni,
özel sektör düğün izni,
evlilik izni özel sektör,
özel sektörde düğün izni,
nikah izni kaç gün,
özel sektörde evlilik izni,
evlilik izni kaç gün özel sektör,
özel sektörde düğün izni kaç gündür,
evlilik izni kaç gün,
düğün izni özel sektör.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu