MANŞET

Whatsapp Konuşmaları Delil Olur Mu – Ankara 2023

Whatsapp Konuşmaları Delil Olur Mu – Ankara 2023

Whatsapp Konuşmaları Mahkemede Delil Sayılır Mı?

Whatsapp yazışmalarının delil olarak mahkemeye sunulabilmesi için, bu yazışmaların hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu, delili sunmak isteyen kişinin yazışmanın tarafı olması ve yazışmanın bizzat kendisi tarafından kayıt altına alınması demektir. Bu nedenle örneğin bir kişinin telefonu karıştırılarak, şifresi bilinerek ya da kırılarak veya telefonuna casus bir yazılım yüklenmesi ile elde edilen mesajlaşmalar hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmazlar. Bu özel hayatın gizliliğini ihlal ve/veya kişisel verilerin kaydedilmesi suçlarını oluşturabilir. Şikayetçi olunduğu takdirde cezaya hükmedilebilir.

Kendi yazışmanızı kendinizin kayıt altına almanız gerekmektedir. Sosyal medya yazışmalarının içerikleri sosyal medya şirketlerinden istenememekte, istense bile bu şirketlerin Türkiye temsilcilikleri bulunmadığından yurtdışından temin edilememektedir.

Whatsapp Konuşmaları Delil Olur Mu – Ankara 2023

Bir boşanma davasında, aldatma, hakaret, şiddet gibi konuların ispatı bakımından eşler kendi aralarındaki yazışmaları mahkemeye sunabilirler. Yalnızca bunlar delil kabul edilerek karar verilmez ancak sunan tarafın elini güçlendirir.

Bir iş davasında örneğin hizmet tespiti yönünden, tespiti istenen döneme ilişkin davacı işçinin diğer işçiler veya işverenle iş hakkında yaptığı yazışmalar mahkemeye sunulabilir. Mobbing teşkil eden mesajlaşmalar dava dosyasına sunulabilir.

Ceza davalarında ise durum biraz farklıdır. Hukuka uygun olarak elde edilenler mahkemeye sunulabilir. Ancak ceza hukukunda aslolan maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Suça dair başka türlü delil elde etme imkanının bulunmadığı durumlarda, mümkün olan tek yöntem sosyal medya kayıtları ise bu deliller hukuka aykırı olarak elde edilmiş olsa dahi delil olarak incelenebilir.

Sosyal Medya Paylaşımları Delil Olur Mu?

Sosyal medya hesaplarında tarafların yaptıkları paylaşımlar delil niteliğine hazidir. Ancak şöyle bir sorun mevcuttur sosyal medya siteleri mahkemelerin talepleri doğrultusunda bilgiler vermemektedir. Hatta çoğu sosyal medya sitesinin Türkiye temsilciliği de bulunmamaktadır. Tüm bunlarla beraber sitelerin kendilerine özgü gizlilik politikaları da mevcuttur. Bu politikalar çerçevesinde kullanıcılara ait bilgileri paylaşmaktan imtina etmektedirler.

Sosyal medya siteleri talep doğrultusunda bilgi paylaşmamakla beraber taraflar bu hesaplarda paylaşılanları kendileri delil olarak sunabilmektedir.

Telefon Kayıtları Boşanmada Delil Olur mu?

Boşanma davalarında eşler birbirlerinin telefon görüşmesi kayıtlarını delil olarak kullanabilir. Eşlerin kiminle ne zaman ne kadar süreyle görüşüldüğü hususu GSM operatörlerinden istenebilir. Fakat operatörler konuşma içeriklerini kayıt etmezler. Bu ancak mahkeme kararıyla olabilir. Aksi takdirde söz konusu kayıtlar bakımından hukuka aykırı delil tartışması gündeme gelebilir.

Whatsapp Konuşmaları Delil Olur Mu – Ankara 2023

Boşanma Davasında Neler Delil Olabilir?

Taraflar boşanmaya karar verdiklerinde mahkemeden bu yönde bir karar verilmesi için dava açarlar. Açılan boşanma davasında lehine hüküm kurulmasını isteyen taraflar karşı tarafın kusurlu olduğunu ispat etmek zorundadırlar. Boşanma davasında kusurun ispatı için çeşitli delillere başvurmak mümkündür. Bu hususta da karşımıza boşanma davasında hangi delillere dayanılabilir, boşanma davasında yasak deliller nelerdir soruları çıkar.

Boşanma davasında deliller şunlardır:

telefon kayıtları

sms kayıtları

otel kayıtları

sosyal medya paylaşımları

fotoğraf

video görüntüleri vb.

Tarafların boşanmasına sebep olan durumlar sınırlı sayıda olamayacağından ötür kusurun ispatı konusunda başvurulacak delillerde sınırlı değildir.

 

Ancak şu hususlara dikkat edilmelidir:

Whatsapp yazışmaları kişisel veri ihlali teşkil etmemelidir.

Boşanma davalarında asılsız suçlamalar olmamalıdır.

Taraflar birbirlerinin onur ve haysiyetini zedelememelidir.

Deliller hukuka uygun şekilde toplanmalıdır.

Boşanma davasında delillerin neler olabileceği ile beraber boşanma davasında deliller ne zaman sunulur hususuna da dikkat etmek gerekir. Aksi halde bir tarafın haklılığını ortaya koyan delil mahkemece inceleme dışı tutulabilir. Yargılama aşamasında deliller her zaman sunulamamaktadır. Bu konuda kanun koyucu bir sınırlama öngörmüştür. Boşanma davasında deliller en son ön incelemeden itibaren iki haftalık süre içerisinde sunulmalıdır.

Özel Hayat Nedir?

Ses ve konuşmaların izinsiz kayıt edilmesinin suç olarak değerlendirilebilmesi için bir takım kavramların özellikle özel hayat ve özel hayatın gizliliği tanımlarına değinmekte fayda var . TCK m.134’ün değerlendirildiğinde Özel hayat Kişinin başka suretle başkaları tarafından tarafından görülmesi bilinmesi mümkün olmayan kişiye ve izin verdikleri kişiler haricindekileri bilmesi mümkün olmayan kişiye özgü alana özel hayat denilmektedir. Özel Hayata girmeyen alanlardaki bilgilerin kaydedilmesi yahut paylaşılması suç değildir.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 134. maddesinde

“Özel hayatın gizliliğini ihlâl” suçu düzenlenmiş olup, maddeye göre; “[1] Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. / [2] Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur” denilmektedir. Aynı Kanun’un 135/1. maddesine göre de, “Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.” Yine aynı Kanunun 136/1. maddesine göre ise, “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır”.

Özel hayatın gizliği

Hukuk sistemi, özel hayatın gizliğini ihlal etme eylemini suç saymıştır. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun koruduğu hukuki değer, özel hayatın ve aile yaşamının mahremiyetinin korunmasıdır. Bu suçla, gizli yaşam alanına girerek veya başka suretle başkaları tarafından görülmesi istenmeyen bir özel yaşam olayının saptanması ve kaydedilmesi cezalandırılmaktadır.

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Ve Cezası

Türk Hukukunda kişilerin özel hayatlarının gizliliğinin korunmasını isteme hakları bulunmaktadır. Bir başkasının özel hayatının gizliliğin ihlal eden kişi suç işlemiş sayılır. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası içerir. Cezanın boyutu; özel hayatın kayıt altına alınıp alınmadığı, basın ve yayın yoluyla ifşa edilip edilmediği gibi unsurlara göre saptanır.

Whatsapp Konuşmaları Delil Olur Mu – Ankara 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu