MANŞET

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Bursa

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Bursa

Normal şartlar altında bir sözleşme taraflardan birinin ihtiyacı gereği sonlandırılmaz. Bu nedenle kira sözleşmesi de taraflardan birinin ihtiyacı nedeniyle sona erdirilmez. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası kanunda düzenlenmekte olan özel bir dava türüdür.

TBK m. 352 de  “Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir”. şeklinde düzenlenmiştir.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Açma Süresi Nedir?

Belirli süreli kiralarda kira sözleşmesinin sona ermesinden itibaren bir ay içinde açılmalıdır.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise bir aylık kira açma süresi kira sözleşmesinin genel hükümlerine göre fesih dönemlerine göre belirlenecektir. Bir aylık süre, altı aylık kira dönemlerinin sonunda başlayacaktır.

Kiraya verenin gereksiniminden dolayı tahliye davası açması için kiracıya önceden ihtarda bulunmasına gerek yoktur.

 

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Şartları Nelerdir?

  • Kiralanan taşınmazın konut veya iş yeri gereksinimi sebebiyle kullanılmasının zorunlu olması
  • Gereksinimin gerçek, samimi ve zorunlu olması
  • Belirli süreli kira sözleşmelerinde, sözleşeme süresinin bitiminden itibaren 1 ay içinde açılması
  • Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih döneminden itibaren 1 ay içinde açılmasıdır.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Bursa

Yeni Malik İçin Açılan Tahliye Davası Nedir?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası  malikin kendisi için veya kiralananı sonradan edinen yeni malik için, kiralayanın eşi için, altsoyu ya da üstsoyu içinde açılabilir. Bunun için gerekli şartlar:

  • Kiralanan taşınmazı sonradan edinen yeni malikin veya kanunda belirtilen yakınlarının konut veya iş yeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu mevcut olmalıdır.
  • Gereksinimin gerçek, samimi ve zorunlu olması gerekir.
  • Yeni malik kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bir bildirimde bulunmak şartıyla 6 ay sonrası için kiracının tahliye dilmesi için dava açabilir.

 

NOT: Yeni malik mülkiyeti kazandığında kira sözleşmesinin bitmesine 6 aydan kısa bir süre varsa tahliye davası açmak için yazılı bildirimden sonra 6 ay beklemesine gerek yoktur. Kira sözleşmesinin süresinin sona ermesiyle birlikte tahliye davası açabilir.

Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası için görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise kiralananın bulunduğu yer mahkemesidir.

Stajyer İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu