MANŞET

Birikmiş Nafaka Alacağı İcra Takibi Avukatı

Birikmiş Nafaka Alacağı İcra Takibi Avukatı

Nafaka borcunu, aylık nafaka borcu ve birikmiş nafaka borcu olarak sınıflandırabiliriz.

Kanunlarımıza göre, aylık nafaka borcu öncelikli alacaklardan olmasına rağmen, birikmiş nafaka borcu adi alacak hükmündedir.

Ömür Boyu Nafaka Nedir

Süresiz Nafaka boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan tarafın, geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak isteyebileceği ödemeye verilen isimdir.

Nafaka nedir türleri nelerdir?

Nafaka esasen bir borçtur, bu borç aile hukukundan doğan ve kişisel olan bir borçtur. Pek tabii kişisel borçların devredilemediği gibi nafaka borcu da devredilemez. Hukukumuzda 4 tür nafaka bulunmaktadır. Bunlar, yoksulluk, iştirak, tedbir ve yardım nafakalarıdır.

Nafaka ödeme yükümlülüğü ne zaman sona erer?

Çocuğun ergin olmasıyla birlikte nafaka kendiliğinden sona ermektedir. Çocuğun ergin olması için ya çocuğun 18 yaşını tamamlaması ya da evlenmesi veya mahkemece ergin kılınması gerekmektedir.

Nafaka ödemesi ne zaman başlar?

Protokol maddesinde yer alan nafaka ödeme yükümlülüğü dava açılma tarihinden itibaren başlamaktadır. Mahkeme protokol hükümlerine dair gerekçeli karar düzenlerken dava açma tarihinden itibaren olmak üzere nafakanın ödenmesi yönünde karar verecektir. Karar kesinleşmeden nafaka ödenmelidir.

Nafaka Şartları Nelerdir?

Maaşı, aylık geliri, dul aylığı, emekli maaşı, yaşlılık maaşı gibi düzenli gelire sahip kişiler. Yeterli miktarda sosyal yardım alan, kira geliri olan, yurtdışından gelire sahip, işsizlik maaşı olan kişiler. Mesleği olan, mesleğini icra eden ve buna bağlı olarak belirli bir kazanca sahip kişiler.

Kimler Nafaka Alabilir ?

Düşük gelire sahip ya da geliri olmayan kişiler.
İşsiz kişiler.
Ev hanımları
Asgari ücretle çalışan eşler.
Geçici işlerde çalışan düzenli bir işi ve geliri olmayan eşler yoksulluk nafakası alabilirler.

Nafakayı kim isteyebilir?

Türk Medeni Kanunu’nun 329. maddesinde iştirak nafakası talep edebilecek kişiler sıralanmıştır. Söz konusu maddede bu durum; “Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir.

Nafaka yükümlüsünün yoksullaşması

Yoksul durumda olan nafaka yükümlüsünün yoksulluğunun kendi kusurundan kaynaklanmadığında nafakaya karar verilmemekle beraber karar verildikten sonra nafaka yükümlüsünün yine kusursuz bir şekilde yoksulluğa düşmesi durumunda da nafaka, mahkeme kararının kesinleşmesiyle sona ermektedir.

İştirak Nafakasını Kim Talep Edebilir?

Çocuk adına iştirak nafakası davası açma hakkı, küçüğe fiilen bakan ana ya da babadadır. Şartların gerektirmesi ve küçüğün ayırt etme gücünü haiz olmaması durumunda iştirak nafakası, atanan kayyım ya da vasi tarafından talep edilmektedir. Ancak küçüğün ayırt etme gücünü haiz olması ihtimalinde bu hak, küçük tarafından da kullanılabilmektedir.

Birikmiş Nafaka Alacağı İcra Takibi Avukatı 2022


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu